Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att upptäcka prostatacancern tidigt sparar både pengar och lidande” säger Johan Styrke, docent i urologi. Foto: SVT

Prostatacancertestning för 50-åringar på gång i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Norra sjukvårdsregionförbundet beslutade i december att rekommendera att organiserad prostatacancertestning – så kallad OPT – införs i de fyra nordligaste länen.

Organiserad testverksamhet för att upptäcka prostatacancer finns idag bara i region Skåne och i Västra Götaland, men ser nu alltså ut att vara på gång även för norra Sverige.

Tanken är att alla 50-åriga män ska få ett brev med information samt ett erbjudande att ta ett PSA-prov, som ger svar på om det finns en ökad risk för prostatacancer.

– Oftast upptäcks prostatacancer i 70-årsåldern, men då kan sjukdomen redan vara för spridd. Med fler tester på män mellan 50 och 60 år kan vi hitta fler fall i tid, vilket sparar pengar i minskade behandlingskostnader och framför allt ger det minskat lidande för patienten. Det säger Johan Styrke, docent i urologi och samordnare för OPT i Norra sjukvårdsregionen.

Exakt när testverksamheten kan komma igång är dock fortfarande lite oklart. Först måste varje region fatta beslut om att man vill att prostatacancertestning ska införas.

– Det finns ju ingen färdig finansiering just nu, men vi hoppas det kan komma besked senare i år. Då kan vi komma igång under 2023, säger Johan Styrke.

Ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, centerpartisten Tom Silverklo, säger till SVT Nyheter Jämtland att att regionen är positiva till att införa organiserad testning och förväntas ta beslut i frågan i februari.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.