Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du ska träna för må bra hela livet, inte för snabba resultat”, säger personlig tränare Robin Andersson Nyberg. Foto: SVT/ Björn B Schäfer

”Quitters day” – dagen då många överger sitt nyårslöfte

Uppdaterad
Publicerad

Gå ner i vikt, sluta röka eller börja träna är några vanliga nyårslöften. Fredagen den 13 är inte bara en otursdag utan även den dagen då många ger upp sina nyårslöften. Det handlar om att ta nya tag, säger personliga tränaren Robin Andersson Nyberg.

Enligt en undersökning av det sociala träningsnätverket Strava, så ger många upp sitt nyårslöfte just andra fredagen i januari. Den dagen har till och med fått ett namn: Quitters day.

Vi besökte Friskis och Svettis i Östersund och där är man lite förvånad. Det tapp man såg i träningslokalerna förr om åren har mattats av.

– Det är inte så djupa dalar och höga toppar längre, säger Robin Andersson Nyberg.

Han tror att allt fler ser träningen som en del av vardagen.

– Det vanliga rådet gäller, tänk långsiktigt och det är tillåtet att inte köra för fullt.

Enligt undersökningen så har cirka två tredjedelar gett upp sitt nyårslöfte inom en månad.

Se bakgrunden till Quitters day i faktarutan.

Hör Robin Andersson Nybergs tips för att hålla i träningen längre än Quitters day i klippet.

Detta är Quitters day

År 2019 genomfördes forskning av det sociala träningsnätverket Strava och det visade sig att cirka 80 procent av de människor som gav nyårslöften hade gett upp redan den andra veckan i januari. Genom att sammanställa de inloggade aktiviteterna kunde Strava till och med räkna ut att just den andra fredagen i januari var den dagen då motivationen hos de flesta börjar minska och att många då ger upp. Därav namnet ”Quitters day”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.