Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om hur effektiv vaccinationen i Ragunda varit, och hur man ser på att ta emot vaccinturister. ”Ibland får vi vänta på att nästa ska komma”, säger pensionerade sjuksköterskan och tidigare regionrådet Christer Siwertsson (t v).

Ragunda bäst i regionen – vaccinerat flest med dos ett

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare äldreboendet Strandliden i Hammarstrand har gjorts som till vaccinationscentral, Och det går med väldig fart. Ragunda leder vaccinationsligan – och man anser att man har plats för så kallade vaccinturister.

Christer Siwertsson kallar in Marie Löf som ska få sin andra dos vaccin. Christer Siwertsson är en av de pensionerade sjuksköterskor som ryckt in för att vaccineringen ska flyta på. Han var även tidigare i många år regionråd för moderaterna.

– Allt är så fantastiskt organiserat, säger han. Vi skulle kunna ta ännu fler. Det händer att vi är klara och får vänta på nästa besökare.

Doserna räknas

En av de som ser till att allt fungerar är Linda Karhu som är medicinsk sekreterare. Hon poängterar att det är mycket jobb och att det kräver extrem nogrannhet. Så få doser som möjligt ska förspillas.

– Jag har jobbat med det här sedan i februari, berättar Linda Karhu.

– Folk vet nog inte vilket jobb det är med att lägga ut bokningstider på nätet och räkna doser. Jag ock min kollega Eva Britt Andersson lägger ner mycket tid på att räkna doser inför varje vaccinationsdag.

Linda Karhu vet inte varför Ragunda ligger så bra till när de gäller antalet vaccinerade med första dosen.

Välkomnar vaccinturister

– Det jag vet är att organisationen fungerar bra och att många vill vaccinera sig. 53 procent har fått sin första dos. Det gör att vi är bäst i regionen, säger Linda Karhu.

Trots att SKR, Sveriges kommuner och regioner, vädjar till folk att bara vaccinera sig i sin hemmaregion så har Ragunda en hel del besökare från andra regioner.

– Jag tycker att det är bra att vi kan erbjuda dem att vaccinera sig här. Och vi kan inte neka dem, säger Linda Karhu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet