Ragundabon Kerstin om att kommuner kan få ersättning för vindkraft: ”En muta”

Uppdaterad
Publicerad

Ragunda kommun vill ha ersättning för vindkraft men alla är inte övertygade. Kerstin Torgersson i Borgvattnet har sin bild av återbäringspengarna klar:

– En muta, man försöker påverka med pengar, säger hon.

Kerstin Torgersson bor i byn Borgvattnet i Ragunda kommun i Jämtland, en av de kommuner som levererar mest energi från vattenkraft i landet och där vindkraftverken vuxit som svampar ur jorden. Just nu finns 56 verk i kommunen och fler är under produktion.

– De vill bygga på åsarna här vid byn, säger Kerstin och pekar västerut.

Klimatet – Val 2022

Vill ha återbäring

Samtidigt tänker den politiska majoriteten i Ragunda säga nej till nya vindkraftsprojekt med hjälp av det kommunala vetot. Ragunda sällar sig till den växande skara av kommuner som vill ha en ordentlig återbäring på den energi vindkraften producerar. Först och främst för de anläggningar som redan finns.

– Vi är inte nöjda med utfallet, säger Mikael Westin (C), kommunalråd i Ragunda kommun.

Klirr i kassan

Man vill även att fastighetsskatten för vindkraftsanläggningar ska tillfalla kommunen och inte staten. Sammantaget skulle det ge ett rejält klirr i kommunkassan.

Men i vindkraftsbygderna är inte pengar i kommunkassan något som ändrar synen på vindkraft för alla.

– En muta, man försöker påverka med pengar, säger Kerstin Torgersson. De säger att vi kan få ett badhus, men var hamnar det, inte här i Borgvattnet i alla fall.

Följ med till Ragunda och hör vad lokalbefolkning och politiker tycker om återbäring från vindkraften i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet – Val 2022

Mer i ämnet