Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Malin Rimmö, rektor på Hansåkerskolan, berätta varför hon vägrar genomföra de besparingar som är beslutade. Foto: Maria Harning/SVT

Rebellrektorn från Stugun får en erinran – vägrar genomföra besparingar

Uppdaterad
Publicerad

Hon har blivit något av en rikskändis, rektorn på Hansåkerskolan i Stugun. Malin Rimmö har under året vägrat genomföra de besparingar som politikerna i Ragunda kommun beslutat om.

– Jag har fått en erinran från personalchefen, säger Malin Rimmö.

Den senaste månaden har Malin Rimmö blivit omtalad och omskriven för sin vägran att genomföra besparingar. I maj beslutade kommunen att spara 7,7 miljoner kronor inom skola, förskola och kulturskola. För Hansåkerskolans del skulle besparingen innebära att elevernas stödpersonal skulle försvinna.

Trots tillrättavisningen kommer Malin Rimmö inte att ändra sig.

Ragundaskolor

– Jag kommer att stå upp för mina elever så långt det går, säger hon.

Politikerna i Ragunda både eniga och oeniga

Både den politiska majoriteten och oppositionsrådet i Ragunda kommun anser att rektorn ska följa sparbeslutet.

När besluten om besparingarna fattades, blev det tydligt att den styrande majoriteten och oppositionen i Socialdemokraterna inte har samma syn på hur Ragunda ska spara pengar.

Disciplinära åtgärder inom kommuner

Det finns olika nivåer av disciplinpåföljder.

En skriftlig erinran, så kallad ”LAS-varning” används för att medvetandegöra en arbetstagare om vissa brister i sitt arbete. Det är egentligen inte en disciplinpåföljd.

En skriftlig varning kräver stöd i kollektivavtalet. En varning kan meddelas om man gjort sig skyldig till allvarliga fel eller försummelser.

Vid mycket allvarliga försummelser kan man bli uppsagd eller avskedad.

Källa: Sveriges skolledare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ragundaskolor

Mer i ämnet