Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De amerikanska marinkårssoldaterna som besökte Östersund under övningen Aurora -23 kan följas av många andra soldater från USA – hör regementschef Jonas Karlsson om när vi kan se amerikanska trupper i Östersund. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Östersunds regementschef om USA-avtalet: ”Vi har tagit höjd för det här”

Uppdaterad
Publicerad

I natt kom beskedet att Östersund är en av 17 orter i Sverige där amerikansk militär kan få tillåtelse att hålla övningar och förvara krigsmateriel. Troligtvis är det Grytans läger och tillhörande skjutfält som kommer i fråga.

För regementschefen på I21 i Sollefteå, Jonas Karlsson, som också leder militärverksamheten i Östersund, kom avtalet inte som en överraskning.

– Avtalet i sin grund är ju till för att underlätta för amerikanska styrkor att kunna verka på svenskt territorium, och vi har redan tagit höjd för att andra nationer ska kunna verka i Östersund.

I mitten av april var amerikanska trupper på plats utanför Östersund, vid Grytans läger, i samband med den stora övningen Aurora -23.

Ännu är inget klart på detaljnivå hur framtida amerikanska truppers närvaro kommer att påverka svensk militär verksamhet i Östersund.

Här är de 17 militärbaserna som omfattas av det nya försvarsavtalet mellan Sverige och USA. Foto: Mapcreator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.