Regeringen ändrar länsstyrelsens beslut och ger arrangören rätt att arrangera loppet 45K över Ottfjället. Foto: Arkiv

Regeringen ändrar beslut – Fjällmaraton får genomföra lopp

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har ingripit i frågan om Fjällmaratons dragning över fjällen i Åre kommun. Man ger arrangören rätt och ändrar Länsstyrelsens beslut.

Det skriver Länsstyrelsen på sin hemsida. Det var i början på juni som Fjällmaraton fick nej på sin ansökan om loppet 45k i Vålådalen. Detta då myndigheten menade att renarna i området runt Ottfjället skulle störas av antalet deltagare.

Nu har regeringen intervenerat och väljer att ändra på länsstyrelsens beslut. Det innebär att arrangören får genomföra loppet för 800 deltagare.

Arrangören Patrik Nordin har dock redan valt att genomföra loppet på en alternativ sträckning detta år. Till Länstidningen säger han att det är för sent att ändra på det nu.

Regeringen: Ingen stor olägenhet för renskötseln

Regeringen motiverar beslutet med att loppet har genomförts under många år och att tävlingen är planerad att genomföras under en kortare tidsperiod. Bedömningen är därför att tävlingen inte kommer att innebära en stor olägenhet för renskötseln.

Fjällmaraton har sedan tidigare fått godkänt för sitt längre lopp, 100k, av länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.