Fredrik Håkansson, rektor på Stenbocksskolan i Ulricehamn har uppmanat regeringen att stänga skidorterna om deras verksamhet orsakar en smittspridning som går ut över skolan. Foto: Privat/SVT

Rektorns utspel: ”Stäng skidorterna” – läkaren: ”Inte viktigt var du är”

Publicerad

Nu under sportlovsveckorna har det debatterats friskt om det är okej att åka till fjällen, eller om det innebär en ökad risk för smittspridning.

En rektor i Ulricehamn gick nyligen ut i Aftonbladet och uppmanade regeringen att stänga ner landets skidorter – men det tycker man från smittskyddet på Region Jämtland Härjedalen inte är nödvändigt. 

– Vi var tvungna att införa distansundervisning här i västra Götaland med hänvisning till att det varit smittspridning på fjällorterna där elever varit på sportlov. Om skidsemestern går ut över elevernas undervisning, då tycker jag inte skidorterna ska få hålla öppet. Det är det pandemilagen är till för, säger Fredrik Håkansson, rektor på Stenbocksskolan i Ulricehamn.

Eleverna tar smällen

Fredrik Håkansson menar att det är de mest utsatta eleverna som drabbas hårdast av att skolorna tvingats stänga. 

– Det handlar om elever som mår dåligt hemma och behöver kunna gå till skolan. Det är också en grupp elever som sällan själva kan åka på semester med sina familjer, så det är verkligen eleverna som tar smällen här, säger Håkansson.

Kan man hitta ett sätt för både skolor och skidorter att vara öppna?

– Det kan man säkert, men om man tillåter den här typen av resande måste Regeringen vidta fler åtgärder för att minska risken för skolstängningar. Skolan är ju det sista som ska stängas ner. Kanske kan elever som har varit i fjällen sitta i karantän när de kommer hem.

Viktigt hur man agerar

Region Jämtland Härjedalen menar dock att det inte finns någon större risk att spendera sportlovet i fjällen.

– Det viktiga är hur du agerar, inte var du är. Följer du rekommendationerna så är det ingen skillnad om du är i fjällen eller någon annanstans under sportlovet, säger Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare på Region Jämtland Härjedalen.

I videon ovan hör du mer om hur rektorn och smittskyddsläkaren resonerar kring hur sportloven varit och om fjällresorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet