Restriktionerna lättar i Östersund – handlare välkomnar fler kunder

Uppdaterad
Publicerad

Att max antal besökare i butiker inte längre bestäms av pandemirestriktioner uppfattar många butiksinnehavare som en stor lättnad. Men på flera håll kommer vissa saker fortsatt påminna om pandemin.

Handsprit och klisterlappar i golvet om att hålla avstånd  – det väljer bland annat en av glasögonhandlarna i centrala Östersund att behålla ett tag till.

– Vi kommer fortsätta att hålla avstånd, det är klart att vi gör det. Jag tror vi kommer ha dem ett bra tag till, Jessica Sivertsson, glasögonförsäljare.

Hon tror även att handspriten är här för att stanna på längre sikt, även i framtiden om pandemin blir avlyst.

– Kunderna har varit jätteduktiga på att sprita händerna. Man får fylla på flaskorna väldigt ofta, så det är bra, säger Jessica Sivertsson.

Saknade aktiviteter bland folk

Flera av de som SVT pratade med under onsdagen menade att allt i stort sett känns som vanligt. Samtidigt kommer de att fortsätta med många beteenden från tiden med restriktioner.

– Jag har lärt mig tydligt vad jag saknar mest så jag siktar in mig på det först. Jag saknar att gå på saker som Gregoriemarknaden och bokrean. Men blir det för mycket folk så tar jag på mig munskydd och använder handprit. Jag vet ju att sjukhusen behåller de sakerna så jag gör det också, säger Linda Olofsson från Granbo.

Möt glada handlare och hör mer från östersundarna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.