Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till bryggeriet i Revsund, och hör hur det är att vara i det läge branschen är i just nu. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Bryggeriet i Revsund har satsat mitt i krisen – ”Självklart en del sömnlösa nätter”

Publicerad

Tommy Jonasson och Henrik Spansk på Revsunds Brewery & Distillery är en av landets alla små ölproducenter som vittnar om det tuffa läge branschen befinner sig i just nu.

– Självklart är det en del sömnlösa nätter och man undrar hur vi ska klara oss, säger Tommy, vd och grundare.

Efter ett antal år med något av en explosion av små ölbryggerier i landet så har branschen på senare tid befunnit sig i något av ett stålbad, menar Tommy Jonasson.

– Pandemin slog hårt och efter invasionen av Ukraina har alla kostnader skenat. Nu vid årsskiftet höjdes dessutom alkoholskatten för andra året i rad. Lönsamheten är helt borta, så självklart kommer fler försvinna. Jag hoppas verkligen att vi klarar oss, säger han.

Hjälp nu – inte om ett år

Gårdsförsäljning skulle betyda mycket, och dessutom glädja många utländska turister, menar han.

– Det krävs ju en lagändring för att få till gårdsförsäljning, men en differentierad alkoholskatt kan man införa med en knapptryckning. Det skulle halvera skatten för oss små. För hjälpen behövs nu, inte om ett år eller två, säger Tommy.

Flera ben att stå på

Mitt under pandemin valde Tommy och Henrik att storsatsa och 2022 flyttade bryggeriet från Pilgrimstad till nya större lokaler i Revsund.

Det har möjliggjort ökad produktion, men också en satsning på en restaurangdel. Dessutom gör de inte längre bara öl, utan även gin, whisky, rom samt ett antal alkoholfria produkter.

– Utgångspunkten när vi satsade var att ha flera ben att stå på. Dels tycker vi det är kul och vi brinner ju för det här, men det är också ett sätt att sprida riskerna. Det blir såklart mer att göra och vi är lite spretiga kanske, men jag tror det är en styrka i det läge som branschen befinner sig just nu, säger Tommy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.