Ridskolechefen om älgarna på Frösön: ”Det är en säkerhetsrisk”

Publicerad

Älgarna som befann sig i villakvarter på Frösön avlivades då de ansågs farliga för allmänheten efter att de varit i närområdet ett par veckor. I närheten av Frösö ridcenter i Tanne har problemet med älgar funnits i flera år, enligt verksamhetschefen.

Frösö ridcenter och Frösöstallet ligger i Tanne på de nordvästra delarna av Frösön. Många av hagarna är alldeles invid skogsbrynet och ridvägarna där ridskolan bland annat tar med sig barn- och ungdomsgrupper går genom skogen intill.

I flera år har närheten till älgarna i skogen varit ett gissel för de som bedriver ridverksamhet.

– Vi har älgar i hagarna med jämna mellanrum, då äter de naturligtvis av fodret som står där och de förstör en del av hagarna när de ska ta sig in och ut ur dem, säger Agneta Paulsson, verksamhetschef för Frösö ridcenter.

”En säkerhetsrisk” för ryttare

Älgarna blir även ett problem när ridgrupper i alla åldrar är ute på någon av deras ridvägar.

– Framförallt när vi rider ut så möter vi älg titt som tätt, även på de slingorna som är precis runt ridskolan. Det är en säkerhetsrisk, säger Agneta Paulsson.

Länsstyrelsen råder ryttarna att se över sina rutiner kring hur hästarnas utfordring ser ut.

– Man får se över hur man hanterar fodret helt enkelt, säger Olov Hallquist, viltchef på Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.