Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det såg ut före och efter att dammen grävdes bort och hör länsstyrelsens Anders Rydeborg berätta om vilka åtgärden som ska förbättra fisket i Storsjön. Foto: Marie Selander, SVT.

Bättre fiske i Storsjön efter bortgrävd damm – se Fillstabäcken före och efter rivningen

Publicerad

Nu har dammen i Fillstabäckens naturreservat rivits och fisken kan åter vandra långt upp i vattendraget. Projektet är ett av flera pågående åtgärder som ska ska förbättra fisket i Storsjön.

– Nu flödar vattnet fritt här och harr och öring kan vandra dubbelt så långt upp i bäcken som tidigare, säger Anders Rydeborg, biolog vid länsstyrelsen.

Dammen i Fillstabäckens naturreservat på Annersia i Östersunds kommun har länge utgjort ett hinder för fisk som vill vandra upp i vattendraget för att leka och föröka sig. Men nu är dammen riven och vattnet flödar åter fritt i bäcken sedan drygt två veckor.

Kvar ligger grävmassor som ska få torka upp innan de forslas bort senare i sommar.

Bakom återställandet av vattendraget står Storsjön Östersund fiskevårdsområde och länsstyrelsen.

Projektet är ett av flera pågående åtgärder som syftar till att återställa vattendrag efter gamla dammar och flottningsleder, för att förbättra möjligheterna till fisklek, något som i förlängningen ska förbättra fisket i Storsjön.

I videon ovan ser du hur det såg ut före dammen revs bort och hur där ser ut nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.