Kommunen vet inte vad man ska göra med den gamla förvaltningsbyggnaden vid rådhuset. Foto: SVT

Rivningen av kommunhuset har gått på grund

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsbyggnaden intill rådhuset i Östersund har stått tomt och övergivet i fyra år. Vad som var tänkt som ett avstamp mot ett helt nytt kontorskomplex, har helt enkelt kört fast. Tills vidare händer ingenting.

De tomma, mörka fönstren i det stora huskomplexet känns nästan som kulisserna i ett katastroffilm. Lokalerna där kommunens tjänstemän suttit förklarades som otjänliga. De som jobbade där blev helt enkelt sjuka. Men:

– Något nytt hus för en halv miljard är inte aktuellt längre. De kontor som vi betraktat som provisorier blir med all säkerhet mer permanenta än vad vi trott, säger kommunalrådet Bosse Svensson (C).

Han lämnar fältet öppet för fria diskussioner. Det enda som är säkert att att byggnaden inte kan stå kvar i det skick den har i dag.

”Öppna för det mesta”

– Inget, förutom att stort pampigt kommunhus, är uteslutet. Man kan tänka sig att byggnaden rivs och tomten används till något helt annat, vi är öppna för det mesta.

En infallsvinkel har varit att biblioteket byggs ut och kopplas ihop med något som skulle kunna kallas kulturhus.

– Vi måste sära på de här båda. Biblioteket har ett akut renoveringsbehov, det inser alla som går ned i källaren. Det här är mer akut än vad som händer med de tomma kontorshusen, menar Bosse Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.