Reidar Subäck i Funäsdalen är en av de med hemtjänst som nu på försök får sin medicin från en robot som han har placerat på köksbordet Foto: SVT

Reidar i Funäsdalen får sin medicin av en robot

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några veckor har Reidar Subäck i Funäsdalen en robot hemma på köksbordet. Vid bestämda klockslag ger roboten Reidar hans medicin.

Härjedalens kommun testar nu medicinrobotar hemma hos några vårdtagare i västra Härjedalen.

Roboten är laddad med vårdtagarens medicinpåsar och när det är dags att ta medicinen säger roboten till. Om vårdtagaren inte trycker på knappen för att få ut medicinen så larmar roboten hemtjänsten.

Sparar tid

– Medicinrobotar ger mer självständighet och livskvalitet för de äldre samtidigt som vi sparar mil och tid för hemtjänstpersonalen, säger socialchefen Anda Embretzen till kommunens hemsida.

Ersätter inte mänsklig kontakt

Reidar Subäck tycker nyordningen med en robot som delar ut medicinen fungerar bra och undersköterskan Ellen Kallur är noga med att påpeka att roboten inte ersätter den mänskliga kontakten. 

– Även om personalen inte delar ut medicin så kommer dom ju hit ändå, säger Reidar.

Undersköterskan Ellen Kallur är noga med att påpeka att roboten inte ersätter den mänskliga kontakten Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.