Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skidområdet Rödkullen i Åre är ett projekt som har varit omdebatterat under många år. I videon får du en sammanfattning av vad som hänt sedan 2011. Foto: SVT arkiv

Rödkulleprojektet i Åre får grönt ljus

Uppdaterad
Publicerad

Det omdebatterade Rödkulleprojektet i Åre kliver nu in i nästa fas. I dag sade kommunfullmäktige ja till planprogrammet. Men politikerna var långt ifrån eniga.

Under torsdagen var skidområdet Rödkullen uppe på Åre kommunfullmäktiges bord. Efter lång debatt blev beslutet att planprogrammet ska godkännas och att projektägarna kan gå vidare med detaljplan för området.

Godkändes med några rösters marginal

De olika partierna var långt ifrån eniga. Med bara några rösters marginal godkändes planprogrammet. Röstsiffrorna blev 20 ja och 16 nej.

Rödkullen

– Vi vill utveckla Åre som besöksort och Rödkullen har den potential för att det ska ske, säger Martine Eng (S), kommunalråd.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna röstade ja medan Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Västjämtlands väl ansåg att planprogrammet skulle avslås.

– Vi hade ju givetvis velat se en helt annan utgång, säger Katrin Wissing (MP).

Bland annat pekar de partier som yrkade avslag på att projektet innebär ingrepp i känslig och skyddsvärd natur, att det finns stora risker för både ras och skred, och att sediment kan rinna ner i vattendrag och slutligen i Åresjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rödkullen

Mer i ämnet