En bosatt i Moskva misstänks för anstiftan av försök till mord på imamen Nazarov i Strömsund. Foto: SVT Design

Ryss häktad för inblandning i imamdådet

Uppdaterad
Publicerad

En rysk medborgare misstänks för anstiftan av försök till mord på imamen Nazarov i Strömsund.

På fredagen hölls en häktningsförhandling i Östersund. En 37-årig man begärdes häktad i sin frånvaro för inblandning i mordförsöket på imamen Nazarov. Han är misstänkt för anstiftan av försök till mord. Anstiftan innebär att man förmår någon att begå ett brott.

En häktning av mannen är formellt nödvändig för att han ska kunna begäras utlämnad från Ryssland.

– För att kunna agera överhuvudtaget så måste jag få honom häktad i sin frånvaro, så får vi se dels om de ryska passhandlingarna som han tydligen har, om de är äkta. Och om han befinner sig i Ryssland – gör han det blir det svårt att få honom till Sverige, säger chefsåklagare Krister Petersson, internationella åklagarkammaren i Stockholm.

I de fyra rättegångar som hittills hållits kring imamdådet har just den här mannen funnits med som en röd tråd. Dels under det namn som han nu häktats men han förekommer också under ett annat namn.

Åklagaren har lyckats visa på flitiga telefonkontakter mellan torpeden och den nu häktade mannen. Det är också han som löpande satt in pengar på torpedens kontokort när det skulle göras betalningar i Sverige.

Mannen misstänks dessutom för anstiftan av ett mord på en uzbekisk dissident i Turkiet.

I början av mars skärpte hovrätten straffet för den så kallade torpeden som utförde dådet i februari 2012. Han dömdes till livstids fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet