Obid Nazarov blev skjuten efter att ha kritiserat den uzbekiska regimen. En man har dömts för mordförsöket, men nu läggs utredningen ned mot en man som misstänks ha beordrat mordförsöket. Foto: TT

Utredning om imamdådet läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren lägger ned utredningen mot en man som misstänkts för att ha beordrat mordförsöket mot imamen Nazarov i Strömsund.

Det rapporterar Sveriges Radio. Redan 2015 dömdes den så kallade ”Torpeden” för mordförsöket. Rätten slog fast att det var denne uzbekiske man som i februari 2012 försökte döda imamen Obid Nazarov genom att skjuta honom i huvudet.

Trappuppgång i Strömsund

Detta skedde i en trappuppgång i Strömsund där den regimkritiske Nazarov då bodde.

Relativt omgående riktades misstankarna mot den uzbekiska säkerhetstjänsten. Föga överraskande så visade det sig att myndigheterna i Uzbekistan inte var det minsta intresserade av att hjälpa de svenska utredarna.

Men när utredningsläget såg som mörkast ut så utlämnades den man som sedan dömts för själva gärningen från Ryssland.

Beordrade dådet?

Men åklagare Krister Petersson har hela tiden drivit linjen att den tänkta avrättningen hade förgreningar långt in i den uzbekiska statsapparaten.

Den utredningen som nu läggs ned avser en man som ska ha varit den som beordrade attentatet mot Nazarov. Uppgifter från Uzbekistan gör nu gällande att den här mannen avlidit – och det ska vara anledningen till att utredningen läggs ned.

Hör hela inslaget i P3 Dokumentär, i Sveriges Radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet