Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En Kanadaröding på över tio kilo drogs upp av Länsstyrelsen ur Storsjön på den offentliga måltidens dag. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Så fiskades de äldres lunch i Krokom – rekordröding drogs upp

Uppdaterad
Publicerad

För att värna Storsjörödingen fiskar länsstyrelsen upp så mycket som möjligt av den invasiva Kanadarödingen. Runt 400 kilo har fångats i år.

Av de hundratals kilo fisk som fångas slängs stora mängder bort. Men när det blev dags för den offentliga måltidens dag gick en del av fångsten till äldre i Krokom.

Motarbetar invasiv art

Under sommaren har Anders Dahlén från Länsstyrelsen lett projektet med att fiska upp den invasiva Kanadarödingen. Målet är att minska beståndet eftersom ”kanadensarna” bokstavligen äter upp stora andelar av Storsjörödingen.

Under torsdagsmorgonen drog de upp den största rödingen de sett under projektet – en riktig gris på mellan tio och tolv kilo. Som syns i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.