Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försöket att minska smältningen av snö på landets sydligaste glaciär blev en framgång. Hur det såg ut när duken togs bort från glaciären kan du se i klippet. Foto: Anders Klapp

Så gick det med glaciärprojektet på Helags – följ med upp på toppen

Uppdaterad
Publicerad

Minns ni glaciärprojeketet på Helags i Härjedalsfjällen när en duk lämnades kvar på glaciären för att minska avsmältningen? Nu har duken tagits bort och i klippet kan du följa med upp på toppen och se hur försöket gick.

Duken släpades upp till glaciären med hjälp av stegjärn och isyxor den 23 juni och togs bort från glaciären den 10 september.

Liknande försök att minska avsmältningen av en glaciär genom att täcka en del av ytan med duk har tidigare testats i Alperna, försök som gett goda resultat.

Drog duken istället för att flyga

Men det var första gången ett försök gjordes i Sverige och till skillnad från projekten i Alperna valde man här att göra hela projektet så klimatsmart som möjligt genom att dra duken över fjället med handkraft istället för att flyga upp den.

Bakom projektet står glaciologen Erik Huss och äventyraren Oskar Kihlborg, båda engagerade i klimatfrågan.

– Det är viktigt att göra visuella projekt då klimatfrågan är så abstrakt och komplex, förklarade de båda när de släpade upp duken i somras och SVT klättrade med.

I klippet ovan kan du se hur det såg ut uppe på toppen när snön smälte under sommaren och hur där ser ut nu.

(Bilderna i klippet från juni är tagna av SVT och bilderna från september av Anders Klapp.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.