Så gör du en annorlunda pumpalykta till halloween

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag är det halloween, något som också firas både helgen innan och helgen efter. Redan nu syns pumpor lite här och var i länet. Paret Anders och Suzanne Lagroix Kronlund i Östersund visar hur vi kan göra en egen pumpalykta som inte nödvändigtvis behöver vara av det traditionella slaget.

Vad är skillnaden på Halloween och Allahelgona?

Halloween firas den 31 oktober och är en folklig, keltisk högtid medan Allahelgonadagen är en kristen högtid som infaller den 1 november.

Fram till år 1953 hette den Alla helgons dag. Halloween betyder ”alla döda helgons afton” och halloweennatten sägs vara just en sådan natt då andar är särskilt aktiva, då det är lätt att få kontakt med de döda.

Halloweenfirandet har ursprungligen att göra med övergången från höst till vinter, medan Alla helgons dag är en minnesdag för de döda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.