Så här har vi räknat ut vad kommunerna skulle få

Uppdaterad
Publicerad

Återbäring från vattenkraften i Norge bygger på fyra olika inkomstkällor.

Den norska modellen för återbäring

1. Naturresursskatt: Den ger 1,1 öre/producerad kWh.

2. Egendomsskatt: I Norge är fastighetsskatten lokal. Återbäringen ger maximalt 0,7 % av det taxerade marknadsvärdet. Tumregeln för värdet är är 4:-/kWh, men det finns ett tak som innebär att man får ta ut maximalt 2,74:-/kWh. De flesta kommuner har 0,7 % i egendomsskatt och uträkningen ska då vara 0,007 x vattenkraftsproduktionen i kWh x 2,74.

3. Koncessionsavgifter: Det är en motsvarighet till bygdemedlen i Sverige, dvs en ersättning för skada på naturen. I Norge produceras 130 TWh, delat med 650 miljoner. Det blir 0,5 öre/kWh.

4. Koncessionskraft: Den handlar om vattenkraften som en lokal resurs. Kommunen får köpa till självkostnadspris och sälja motsvarande mängd elenergi som konsumeras i kommunen, maximalt dock 10 % av vattenkraftsproduktionen. Den säljs till spotpris på marknaden, som vi har räknat är på 23 öre/kWh. Från det ska alltså dras det som kommunen betalat för kraften, dvs de kostnader som finns för att producera kraften. Idag i Norge ligger det på 10,84 öre/kWh plus transportkostnader 2 öre/kWh. Det betyder att kommunen kan tjäna 23 öre – 13 öre = 10 öre/kWh.

Från det här ska dras en reduktion till skatteutjämningssystemet, som i praktiken går till de kommuner som inte har vattenkraft. Reduktionen dras från naturresursskatten. Vattenkraftskommunerna får netto 50-60 % av naturresursskatten, vi har räknat med 50 %.

Siffrorna för elförbrukning och vattenkraftsproduktion är tagna från SCB, Kommunal och regional energistatistik 2011. De varierar naturligtvis från år till år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenkraftsåterbäring

Mer i ämnet