I klippet ovan berättar Ola Kereby, arbetsförmedlingschef på arbetsförmedlingen i Jämtland och Härjedalen, om hur pandemin har slagit mot arbetsmarknaden i länet och hur han ser på framtiden. Foto: SVT/TT

Så har pandemin påverkat arbetslösheten i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Sverige har kraftigt stigit sedan coronapandemin tog sitt grepp om världen. Även i Jämtlands län har har många blivit av med jobbet under det gångna året men samtidigt har arbetsmarknaden långsamt börjat återhämta sig.

– Jag trodde det skulle vara mycket värre. När många varslade personal runt påsk ifjol tänkte jag att det här skulle gå riktigt illa men vi ser nu att besöksnäringen har har gjort en återhämtning även om det så klart skiljer sig från fall till fall, säger Ola Kereby, arbetsförmedlingschef på arbetsförmedlingen i  Jämtland och Härjedalen.

Accelererade förändringar

I hur stor utsträckning pandemin har påverkat arbetsmarknaden är svårt att säga men den har satt spår. Kereby menar att det finns en risk att vissa branscher aldrig helt  återgår till det normala.

– Pandemin har nog accelererat flera strukturella förändringar som vi skulle uppleva som då. Det finns områden där jobben inte kommer att komma tillbaka i samma omfattning när det här är över, till exempel inom hotell-och konferens och inom handel då vi har ändrat våra beteenden och ställt om till näthandel och videokonferenser, säger han.

”Utbilda dig”

Vad ska man göra ifall man söker jobb men har problem med att hitta ett?

– Passa på att utbilda dig, det är en bra investering för framtiden oavsett om det gäller yrkesutbildningar eller arbetsmarknadsutbildningar. Att vara utbildad gör dig mer konkurenskraftig.  

I klippet ovan berättar Ola Kereby mer om hur pandemin har slagit mot arbetsmarknaden i länet och hur han ser på framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.