Flera partier i Krokom vill bland annat att kommunala arbetstillfällen ska kunna utlokaliseras.

Det här vill övriga partier i Krokoms kommun göra för att utveckla ytterområdena

Publicerad

Större inflytande för samerna, utvecklad naturturism och nej till fler vindkraftsverk.

Det här är några exempel på vad övriga partier som haft minst en mandat under den senaste mandatperioden tycker är viktiga frågor i Krokoms kommun:

Carl-Oscar Fransson, Moderaterna:

Vi vill göra det enklare och snabbare att söka diverse tillstånd som tex bygglov. Även att kommunen gör långsiktiga markförvärv där man planlägger till viss del framtida exploateringar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Vi vill satsa på barn och ungdomar, bland annat genom att införa digitala skolsköterskor som en extra tillgång. Kommunen ska förmedla extra tillvalstjänster som lokala företagare kan utföra. Fler trygghetsboenden och seniorboende spritt i kommunen.

Vad är viktigaste valfrågan?

Nej till vindkraft i Krokoms kommun. Ett bra företagsklimat.

Marie Svensson, Vänsterpartiet:

Fler hyresrätter behöver byggas. Den fysiska miljön i Krokoms tätorter måste göras mer inbjudande. I exempelvis Änge vill vi se en Allaktivitetshall. Vidare en starkare beslutanderätt och inflytande för samerna.

Vi behöver ett utbyggt bredband och en kollektivtrafik att lita på. Vi driver att det ska finnas pendlarparkeringar med tak och motorvärmare på mindre orter. Kulturskolan ska vara tillgänglig och avgiftsfri.

Vad är viktigaste valfrågan?

En levande, jämlik kommun med god samhällsservice och infrastruktur för alla.

Ulrika Wassberg, Jämtlands väl Krokom:

Satsa mer på de yttre kommunerna så som bostäder, upprustning av lokala skolor. Locka fler invånare till kommunen genom att återuppta den service som tagits bort de senaste 20 åren. Inte heller någon skolnedläggning.

Utveckla turismnäringen och bygg fler bra rastplatser. Vi vill att kommunen kan utveckla möjligheter för kontorsanställda att arbeta hemifrån och ute på fler orter. Satsa på näringslivskontoret så att företagare kan att utveckla sina verksamheter.

Vad är viktigaste valfrågan?

Nej till utökad vindkraft i Krokoms kommun.

Ronny Karlsson, Sverigedemokraterna:

Att se över det som hindrar människor från att våga satsa. T ex strandskydd försvårar för en del att få bygga där man vill, skolor får inte läggas ned, kommunen måste utlokalisera kommunala verksamheter etc.

Vi vill få stopp på den tilltänkta höjningen av vindkratsindustrin som man vill bygga i Torsnäs. Byggs den tror vi att attraktionskraften kraftigt kommer försämras för Föllingeområdet. Vi vill bygga hyresrätter på Rödön.

Vad är viktigaste valfrågan?

Den viktigaste är nej till fler vindkraftsverk, mer ersättning för den el vi producerar, sänkt skatt kommande mandatperiod.

Rasmus Ericsson, Kristdemokraterna:

Vi vill minska antal delade turer inom vården, göra det lättare att vara företagare, bygga fler bostäder, jobba för bättre bilvägar i kommunen med mera. Vi vill bygga en gemensam förskola och grundskola i Rötviken. Det skulle lyfta Hotagenområdet, skapa ett större elevunderlag och göra det lättare för familjer.

Vad är viktigaste valfrågan?

Att utveckla välfärden, näringslivet, landsbygden, centralorten och infrastrukturen.

Eva Ljungdahl och Sabina Mattsson, Miljöpartiet:

Vi vill satsa på förnyelsebara energikällor, hållbart skogs- och lantbruk samt främja kooperativa, sociala och hållbara entreprenörer.

Vi vill också se fler trygghetsboenden och mötesplatser för alla åldrar i hela kommunen, stötta utbyggnad av bredband och annan infrastruktur. Vi vill öka självförsörjningsgraden vad gäller livsmedel i kommunens verksamheter vilket skulle gynna lantbruket i hela kommunen.

Vad är viktigaste valfrågan?

En kulturskola som är tillgänglig för alla och integrerad i ordinarie skolundervisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet