Pontus Fälldin, kommenderingschef för polisregion Nord berättar i klippet om hur myndigheten påverkas av det nya uppdraget att bevaka gränsen mot Norge. Foto: SVT

Så mycket har gränskontrollerna mot Norge kostat för polisregion nord

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 25:e januari har polisen haft  i uppdrag att bevaka gränsen mot Norge för att se till att det rådande inreseförbudet efterlevs och för att förhindra smittspridning av coronaviruset. Ett uppdrag som slagit mot myndighetens ekonomi, hittills har insatserna kostat cirka 1,9 miljoner kronor och siffran stiger så länge gränsen är stängd.

Det är bland annat personalkostnader, resor och  olika slags driftskostnader som kostar när gränsen ska bevakas. I Jämtland har polisen lagt 410 000 kr på arbetet med kontrollerna. Störst kostnader har man haft i Norrbotten där 945 000 kronor har vigts åt gränsbevakningen.

Men trots att polisen har fått extra utgifter i och med gränskontrollerna tror Pontus Fälldin, kommenderingschef för polisregion Nord att man kommer att kunna bedriva ett bra arbete.  

– Vi får alltid göra prioriteringar vad gäller vårt arbete. Gränskontrollerna kostar pengar som allt annat men samtidigt är kriser lite av vår affärsidé så vi får se till att ta hjälp och anpassa verksamheten, säger Fälldin.

I klippet ovan berättar Pontus Fälldin mer om hur polisens arbete påverkas av gränskontrollerna.

Så mycket har gränskontrollerna kostat i polisregion nord

Polisområde Norrbotten: ca 945 000 kronor

Polisområde Västerbotten: ca 420 000 kronor

Polisområde Västernorrland: ca 25 000 kronor

Polisområde Jämtland: ca 410 000 kronor

Regionala enheter: ca 85 000 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.