Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För 18 år sedan började jättegrisen sitt kringflackande liv i Jämtland. Hör Camilla Hulkki berätta om historien bakom fenomenet ”En stor rosa gris”. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Möt den gigantiska rosa grisen – har skickats runt i Jämtland i 18 år

Publicerad

Många i Jämtland har säkert sett den någon gång – en stora rosa gris – som brukar dyka upp i folks trädgårdar när de minst anar det. Här är historien bakom fenomenet.

De senaste 18 åren har ett stort antal jubilarer i Jämtlands län vaknat upp och satt morgonkaffet i vrångstrupen när de kikat ut genom fönstret. Ute på gården eller på garageuppfarten står en fyra meter lång och två meter hög rosamålad plåtgris.

– Ingen vill ju egentligen ha den. Men många tycker det är roligt att skänka bort den, säger Camilla Hulkki, och skrattar.

Oftast uppehåller sig grisen i och kring Östersund, Åre och Strömsund. Och just Strömsund var platsen där den såg dagens ljus för första gången.

Grisen fick eget liv

För att vara en plåtgris är den som sagt väldigt berest inom Jämtlands län. Det har också skapats ett slags community kring grisen med en egen Facebook-sida och ett gemensamt ansvar för vård och underhåll.

Oskrivna men tydliga regler

– När någon vill ha grisen för att överraska en kompis, kommer man överens med den tidigare innehavaren om hämtning och transport. Men ingen får betala eller ta emot pengar för grisen – för ingen äger den.

Camilla Hulkki i Strömsund är en av initiativtagarna till grisen. Hör henne berätta om hur den stora plåtgrisen har kommit att bli det fenomen den blivit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.