Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förskollärare vill jobba i Åre, men de hittar ingen bostad. Hur vill de lösa frågan? Hör kommunalrådet Daniel Danielsson (C) och oppositionsrådet Martine Eng (S) i klippet. Läs vad övriga partier har svarat i texten. Foto: Eva Danielsson/SVT

Så vill politikerna i Åre lösa förskolekrisen

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Fler förskollärare, sex timmars arbetsdag och fler platser – det är några av lösningarna som Åres kommunpolitiker presenterar när SVT frågar vad deras parti vill göra åt förskolekrisen.

Centerpartiet håller i ordförandeklubban i Åre kommun och Socialdemokraterna är det största oppositionspartiet. Frontpersonerna Daniel Danielsson (C) och Martine Eng (S)  gläds åt att kommunen lockar nya medborgare, men att förskoleverksamheten inte hängt med. Kön till en förskoleplats i höst är lång och under sommaren har 70 barn stått i kön. Det saknas 47 förskollärare och det är stora barngrupper på flera avdelningar.

Centerpartiet

– Vi vill att det ska finnas bra förskolor som är tillgängliga när barn och föräldrar behöver dem, säger Daniel Danielsson. Vi behöver fler platser och mer personal. Vi arbetar nu brett med flera olika alternativ för att få fler platser.

Socialdemokraterna

– Vi vill ha förskolor med lika hög förskollärartäthet som i resten av landet, säger Martine Eng. Det är våra barn värda. Vi ska även ha lokaler som fungerar bra.

Hör mer vad Daniel Danielsson och Martine Eng vill med förskolan i klippet.

Så här svarar de övriga partierna på frågan vad de vill göra för att få till en bättre förskoleverksamhet:

Gabrielle Nyberg, Moderaterna: Vi vill bygga ut förskolestrukturen så att vi kommer ifrån trångboddheten både på kort och lång sikt. Vi vill också underlätta kompetensförsörjningen genom att säkerställa att Åre kommuns förskollärare får en grundlön som ligger enligt genomsnittslönen i riket. Vi vill också att Åre kommun investerar i attraktiva tjänstebostäder.

Sverre Launy, Vänsterpartiet: Stoppa besparingar i skola/förskola under hela mandatperioden. Bostadspriserna i Åre är inte hanterbara för människor med normala inkomster. Kommunen måste arbeta aktivt och målmedvetet för att det tillskapas fler hyresrätter till rimliga hyror.

Linnea Haggren, Kristdemokraterna: Organisationen jobbar stenhårt för att lösa det här. Man letar efter allt som heter pedagog. Problemet med brist på förskolepedagoger finns i hela landet, det är inte bara en lokal fråga. Vi har brist på bostäder och vi jobbar för att hitta nya för förskolepedagogerna. Vi har förskolor med platser att fylla bara vi kan hitta personal.

Mikael Sundman, Västjämtlands Väl: Erbjuda olika anställningsformer. Önskad sysselsättningsgrad där man själv får bestämma hur många procent man vill arbeta. Erbjuda personalen att vidareutbilda sig och arbeta under tiden. Ändamålsenliga lokaler och tillhandahålla arbetskläder för de som vill. Skapa olika former av karriärtjänster, extra ansvar med högre lön. Vikariepool som fungerar väl. Bra stödsystem för verksamheten.

Elon Wissing, Miljöpartiet: Kortfattat så vill vi införa 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön för att bli en attraktivare arbetsgivare. Bygga fler och förbättra befintliga lokaler så att arbetsmiljön blir bättre för såväl lärare som barn. Sluta slösa resurser på stora exploateringsprojekt som inte fyller någon samhällsnytta och istället lägga de på tex förskola och skola.

Tomas Nordlund, Sverigedemokraterna: Kommunen måste bli en mer attraktiv arbetsgivare och skapa drägliga förhållanden för den personal som arbetar i förskolan, det hjälper inte om vi tillskapar lokaler för fler barn om vi inte får vår personal att trivas, stanna kvar och rekommendera vår kommun till andra. Vi måste satsa mer på bostäder som vanligt folk har råd med eller just nu hitta en lösning med personalbostäder för att lösa det mest akuta.

Frågan har gått ut till de partier som efter valet 2018 tagit en plats i Åre kommunfullmäktige.

Sedan valet 2018 styrs kommunen av en majoritet bestående av Centerpartiet, Västjämtlands väl och Kristdemokraterna. Den högsta beslutande församlingen kommunfullmäktige består av 37 ledamöter.

Mandatfördelning i kommunfullmäktige:

Centerpartiet: 11

Socialdemokraterna: 8

Västjämtlands väl: 7

Moderaterna: 4

Miljöpartiet: 3

Sverigedemokraterna: 2

Kristdemokraterna: 1

Vänsterpartiet: 1

Källa: Åre kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet
Mer Jämtland
Mer Nyheter