Ing-Brith Månsson vill varna andra för det avancerade bedrägeriförsöket. Foto: TT & privat

”Såg ut som ett vanligt sms”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar för ett bedrägligt meddelande i mobilen. Ing-Brith Månsson i Backe fick sms:et i sin telefon och vill varna andra.

– Jag fick det och det var väldigt nära att jag gick på det, för det såg ut som ett vanligt sms, säger Ing-Brith Månsson.

Meddelandet var skickat från ett nummer 070-nummer och lyder: ”Anders har skickat 3780 kronor”. Sedan finns det en länk man skall klicka på för att acceptera.

– Det ser väldigt äkta ut. Jag har ju ett litet företag och använder Swish ibland. Och jag är inte van att få sånt skräp i telefonen.

Vad var det som fick dig att tveka?

Jag känner bara två Anders, och ingen av dem är skyldig mig pengar.

Ing-Brith bestämde sig för att först kolla upp telefonnumret på nätet, och upptäckte då att nästan 3000 personer har anmält just detta nummer. Då valde hon att också anmäla, och skicka ut en varning till sin adresslista.

– Hade det stått 10.000 kronor hade man förstått direkt, men en sådan här ojämn summa kan ju vara vad som helst.

Särskilt de äldre tror hon löper risk att luras.

– Unga kan ju det här nu, men vi äldre är inte så vana och det är så himla lätt gjort.

Läs också: Polisen: ”Klicka inte!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.