Försvarsadvokat Andreas Victor anser att bevisläget är tunt. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Säkerhetspådrag vid rättegång

Publicerad

Idag torsdag inleddes rättegången mot de två män som misstänks vara inblandade i en skottlossning i Strömsunds kommun i somras.

Det var i slutet på juli 2016 som två flickor blev beskjutna i en ort i Strömsunds kommun och det blev stor uppmärksamhet kring att polisen aldrig ryckte ut till platsen, trots larm till SOS.

Minst ett skott avlossades

Polisen larmades då sex stycken asylsökande hade kommit in på en gård för att fotografera djur när husägaren och en bekant, enligt polisanmälan kom ut och agerade hotfullt. Någon polispatrull skickades aldrig till byn då regionledningscentralen (RLC) gjorde bedömningen att läget inte var akut.

Enligt åtalet ska husägaren ha avlossat minst ett gevärsskott, mot benen på en av de asylsökande, en tonårstjej. När de var i färd med att lämna gården blev en annan tonårstjej slagen i ansiktet. De båda åtalade är far och son.

Senare under sommaren kom det nya uppgifter om skottlossningen och vapen beslagtogs.

Åklagaren säger vid rättegången att utredningen har försvårats av att polisen inte åkte till platsen. Därför kunde ingen teknisk undersökning göras av platsen.

Artikeln fortsätter under bilden

Säkerhetskontroll vid rättegången Foto: SVT

Säkerhetskontroll i rätten

På torsdagen inleddes rättegången mot två män som är misstänkta för grovt olaga hot samt misshandel. Rättegången är omgärdad av säkerhetskontroll. Ett tiotal åhörare finns på plats. Rättegången skulle genomföras i februari, men den fick då ställas in när en tolk inte dök upp.

De båda tilltalade förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Beskjutning i Strömsund

Mer i ämnet