Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jens Aspén driver en motorcykelverkstad och har noterat att vissa typ av motorcykelolyckor kan ha orsakats av det saltade väglaget. Foto: Björn B. Schäfer

Saltade sommarvägar orsakar MC-olyckor i Östersund – igen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsförmiddagen fick en motorcykel sladd och välte i rondellen vid Stora kyrkan i Östersund. Jens Aspén driver en motorcykelverkstad och menar att olyckan berodde på den saltade vägen.

När Jens Aspén såg en motorcyklist ligga på sidan i rondellen vid Stora kyrkan i Östersund valde han att stanna och kolla hur det hade gått.

– Tyvärr är det inte första gången jag ser en sådan olycka. Det är på grund av den här saltsmöjan som de har spridit ut, säger Jens Aspén som driver en motorcykelverkstad.

Kommunen ser ingen annan lösning

Under vårvintern 2022 valde Östersunds kommun att sluta sprida saltlösningen i centrala stan. Orsaken var att den misstänktes ha bidragit till flera olyckor med motorcykel. Saltningen återupptogs i fjol.

– Vi har provat olika varianter att spola bort dammet, men det fungerar inte lika bra. I princip alla kommuner i Sverige gör på det här sättet, Ulf Norlén, enhetschef Gata, Park & Fritid Östersunds kommun.

Han menar att man måste anpassa sitt fordon utifrån underlaget, men att det såklart är beklagligt om det sker olyckor. Enligt honom har kommunen vidtagit åtgärder för att minska olycksrisken.

– Vi har gjort som förra året, gått ut i media och skyltat ännu mer än förra året säger Ulf Norlén.

”Framkallande av fara för annan”

Jens Aspén anser inte att fler skyltar är tillräckligt, och menar att det finns andra lösningar som inte orsakar halka, men att dessa är dyrare.

– Jag tycker det är bedrövligt att ekonomin ska styra att det blir så farligt, i min värld är det framkallande av fara för annan eller allmänfarlig vårdslöshet, säger Jens Aspén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.