Sametingets ordförande, Paulus Kuoljok från Samelandspartiet, klubbar beslutet att det nya parlamentshuset ska byggas i Östersund. Foto: SVT

Samernas nya parlamentshus till Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Med 18 röster mot 13 beslöt Sametinget idag att det nya parlamentshuset ska placeras i Östersund. Frågan om det nya parlamentshuset har beretts i 15 år. Britt Sparrock (Samelandspartiet) från Valsjöbyn pläderade för Östersund.

Beslutet fattades vid Sametingets pågående plenum, sammanträde, i Örnsköldsvik.

I dag finns Sametingets huvudkansli i Kiruna och det finns lokalkontor i Jokkmokk, Tärnaby och Östersund. Ända sedan 2004 har man planerat för en ny byggnad för huvudkansliet, ett parlamentshus.

Tre kandidater

Från början var det självklart att även den nya byggnaden skulle finnas i Kiruna men på grund av olika skeenden, bland annat stadsomvandlingen där, så har fler alternativ diskuterats.

Det har varit många diskussioner och utredningar och när Sametinget nu var redo för beslut om placering av parlamentshuset stod det mellan tre alternativ; Kiruna, Vilhelmina och Östersund.

Östersund vann över Vilhelmina

Britt Sparrock (Samelandspartiet) från Valsjöbyn pläderade för Östersund även om det bor fler samer i Kirunaområdet, som hon sa.

– Vi måste göra Sapmi större, sa hon bland annat.

Vid omröstningen ställdes först Vilhelmina mot Östersund – den omröstningen vann Östersund med 17 röster mot 14. Sedan ställdes Östersund mot Kiruna, och den omröstningen vann då Östersund.

Sametinget kommer att äska medel för bygget från regeringen.

Fakta om Sametinget

Sametingets folkvalda organ, plenum, består av 31 ledamöter som är valda för fyra år. Den här mandatperioden är nio samepolitiska partier representerade. Sametingets plenum sammanträder tre gånger per år. Nästa plenum är i Tärnaby vecka 21. Årets sista plenum ska hållas i Haparanda vecka 48.

Källa: sametinget.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.