Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Sametingets opposition begär mer tid

Uppdaterad
Publicerad

Sametingets opposition saknar flera tunga frågor vid veckans plenum. Partierna kräver därför ett extra plenum i mars.

I Staare (Östersund)inledde Sametinget idag årets första plenum. Veckans stora ärende är årets budget samt budgetunderlaget för de kommande åren.

Jakt- och fiskesamerna, Landspartiet svenska samer, Min geaidnu och Albmut reagerade på detta och lämnade därför in en begäran om ett extra plenum i mars. Enligt lag måste det bli ett nytt sammanträde om antingen Sametingets styrelse eller att minst en tredjedel av Sametingets ledamöter kräver det.

Staare 2018

Viktigaste frågan för partierna

På dagordningen vill partierna se konsultationsordningen, regeringsuppdraget om traditionell kunskap och nordisk samekonvention behandlas.

– Konsultationsordningen är den absolut viktigaste frågan idag. Regeringen måste lämna över ett förslag till riksdagen i mars, men styrelsen vill behandla frågan först i maj. Då förstår alla att det inte blir någon konsultationsordning, säger Christina Åhrén, vägvisare för Min geaidnu till Sameradion och SVT Sápmi.

Varför är frågan så viktig?

– Det här är vår möjlighet att få på plats en ordning för att vi blir hörda i alla frågor, säger Christina Åhrén.

Onsdag-fredag sänder SVT Sápmi och Sameradion live från Sametingets plenum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Staare 2018

Mer i ämnet