Sparåtgärder väntas inom barn-och utbildningsverksamheten inom Östersunds kommun.

Sämre skolekonomi än väntat i Östersund

Publicerad

Det ekonomiska resultatet för barn- och utbildningsnämnden i Östersund är sämre än förväntat. Efter de fyra första månaderna landar det på 11,6 – alltså nära 12 miljoner minus. Och nu väntar stora neddragningar av skolpersonal.

Minusresultatet förklaras med att flera stora besparingar ännu inte gjorts, och att resultatet avsiktligt belastats med mer kostnader än i fjol för att motverka ”större negativa överraskningar vid årets slut”.

Redan i mars backade skolan, resultatet var då minus åtta miljoner.

13 miljoner sämre än ifjol

Det var 13 miljoner kronor sämre än motsvarande tidpunkt ifjol. Då konstaterades att resultatet inte ”ligger i linje med förväntningarna utifrån årsbudget”. Nu har minusresultatet spätts på ytterligare till 11,6 miljoner kronor.

Skolpersonal dras ned

Helårsprognosen tyder dock på ett plus minus noll resultat jämfört med årsbudget, men det kräver ett genomförande av omfattande sparåtgärder, fastslås i den ekonomiska rapporten.

Klart är dock att till hösten väntar omfattande sparåtgärder, bland annat stora nedragningar på skolpersonal. Det handlar om att minska antalet visstidsanställda och korttidsvikarier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.