Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I höstas besökte IVO äldrevården i Krokoms kommun som en del i en rikstäckande genomgång av den medicinska vården inom äldreboenden. I klippet svarar Veronica Molinder, medicinskt ansvarig sjuksköterska på kritiken. Foto: SVT arkiv och Fredrik Eliasson/SVT

Ivo kritiserar Krokoms äldreboenden – palliativ vård inte enligt reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Otillräckliga språkkunskaper hos personal som gör medicinska bedömningar och vård i livets slutskede som inte är enligt regelverket.

Det är två av punkterna som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har listat i sin kritik mot Krokoms kommuns äldrevård. Medicinskt ansvarig sjuksköterska Veronica Molander tycker att det är bra att kommunen har granskats.

I höstas gjorde Ivo en rikstäckande genomgång av den medicinska vården inom äldreboenden. Alla kommuner fick någon anmärkning.

I Krokom handlar Ivo-kritiken om bland annat bristande kompetens och språkkunskap hos personal som gör medicinska bedömningar. En avsevärt lägre andel sjuksköterskor i Krokom ser det dock som ett problem, jämfört med riksgenomsnittet.

– Vi kommer gå igenom Ivos granskning och se vilka åtgärder som behöver göras, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska Veronica Molander.

Kritiserar vård i livets slutskede

Ivo kritiserar även dålig kontinuitet i personalgruppen och att läkemedelshanteringen inte anses vara patientsäker.

Dessutom följer vården i livets slutskede inte reglerna eftersom det inte dokumenterats att så kallade brytpunktssamtal genomförts. Det ska göras när patienten övergår från vanlig till palliativ vård.

Bristen på dokumentation betyder inte att samtalen har uteblivit, men Ivo menar att uteblivna anteckningar riskerar att patientens sista tid i livet inte blir enligt de önskemål som satts upp under samtalet.

I klippet kan du höra mer om  hur Veronica Molinder ser på kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.