Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Björn Lyngfelt på SCA som menar att älgstammen måste minska – åtminstone i vissa delar där betesskadorna är fortsatt stora.

Skogsbolaget SCA: Vi har alldeles för höga betesskador

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av jägarna vill att älgstammen ska öka. Men skogsbolaget SCA är av annan åsikt. Så länge betesskadorna är stora måste älgstammen minska, menar SCA.

Sveriges lantbruksuniversitet har gjort en undersökning bland jägare och markägare. Och den visar att det är stor skillnad vad gäller attityderna till älgstammens storlek. Över hälften av jägarna vill nu ha en större älgstam. Bland skogsägare och lantbrukare däremot var det mer än hälften som tyckte att stammen nu är lagom.

Skogsbolaget SCA menar att älgstammen måste fortsätta minska. Åtminstone i vissa delar av landet.

– Älgskador är fortfarande ett jätteproblem i skogsbruket och vi behöver anpassa älgstammen efter betesbehov, säger Björn Lyngfelt som är kommunikationschef på SCA.

Hör mer i videon.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.