Antalet älgar måste minska för att skydda skogsnäringen i Norrland, enligt flera skogsföretag. Arkivbild. Foto: Paul Kleiven/TT

Skogsföretag vill ha längre älgjakt i norr

Uppdaterad
Publicerad

Älgarna gör för stor skada på tallarna i norra Sverige, anser flera skogsbolag. Därför borde jakten på älg under hösten förlängas. – Det här är ett samhällsekonomiskt problem, säger Olof Falkeström, skogsskötselspecialist vid Norra skog.

Varje år inventerar Skogsstyrelsen hur betesskadad skogen i Sveriges fyra nordligaste län är och har i årets mätning kommit fram till att skadorna ligger en bra bit över de nationella målen. Betesskadorna i länen, skador på skogen från djur som älgar orsakar, ligger på runt tolv procent. Målet är att det ska ligga på fem procent.

– Det här visar att situationen blir sämre, eller i varje fall inte bättre i norra Sverige, säger Olof Falkeström.

Äter upp tallskog

Han anser att de höga betesskadorna visar på att älgstammen är för stor. Den årliga älgjakten räcker alltså inte till för att nå de avskjutningsmål som krävs för att betesskadorna ska minska.

Den största oron är att älgarna ger sig på ung tallskog, vilket innebär en rad konsekvenser för skogsägarna. Bland annat minskar tillväxten, kvaliteten på virket riskerar att bli sämre och i vissa fall måste skog planteras om helt och hållet.

Vill förlänga jakten med två veckor

Normalt varar jakten i Västerbottens, Västernorrlands, Jämtlands och Norrbottens län från början av september fram tills januari. Men i de tre förstnämnda länen har man ett uppehåll i två veckor mellan september och oktober.

– Vi vill trycka på att jägarna behöver få de här två veckorna ytterligare att få möjlighet att nå avskjutningsmålen, säger Olof Falkeström.

Konsekvens för skogsnäring

Därför kräver företag och föreningar som Sveaskog, SCA och Norra skog att regeringen borde öka utöka jakttiden för dessa län. Annars kan konsekvenserna för skogsnäringen bli stora.

– Det som händer är att skogsägare väljer att plantera andra träd än tall och att skogen inte röjs i tid. Då kan skogsskötseln inte bedrivas optimalt, säger han.

Andra åtgärder för att skydda skogen som att sätta upp stängsel skulle bli alldeles för omfattande enligt Olof Falkeström. Och får man inte betesskadorna i schack kan det slå hårt inte bara mot den biologiska mångfalden i skogen, utan även mot skogsnäringen i stort.

Frågan om jakttider ute på remiss

– Man kan till viss del också se miljöproblem, när skogen inte kommer att kunna användas i full utsträckning till en grön omställning.

– Att förlänga jakttiden är en sak vi kan styra över för att nå avskjutningsmålen, till skillnad från väder eller var älgarna befinner sig geografiskt som är svårare att rå över, säger Olof Falkeström.

Näringsdepartementet meddelar att frågan om jakttider är ute på remiss och att regeringen inväntar svaren från remissinstanserna. Efter det ska frågan beredas av Regeringskansliet och först efter det kan regeringen komma med ytterligare besked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.