Starta klippet för att se när Miriam kastar sig ut från tio meters höjd med sådan stil att hon vinner VM. Foto: Privat.

Se dödshoppet som gav VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Kasta sig ut från flera meters höjd i ett magplask – som man sedan räddar upp i sista sekunden. I helgen var det VM i ”dödshopp” – och bäst var Miriam Hamberg från Östersund.

– Jag kan fortfarande inte fatta det, plötsligt händer det!

SVT har tidigare berättat om den udda sport som syskonskaran Hamberg fallit för, och i helgen var det dags för VM utanför Oslo, där Miriam Hamberg lyckades imponera på domarna.

Dödshopp

– Jag hade tittat noggrant på kriterierna innan. Man ska verkligen ta fart och springa ut, och sedan kasta sig ut ordentligt. Sedan ska man hänga kvar länge i luften och göra en bra ”räka” i slutet.

Slog ut simhoppare

Tidigare har det, berättar Miriam, ofta varit kombinerade klasser med både herrar och damer på grund av för få damer som ställer upp. Men i helgen var det fem anmälda damer vilket gjorde att de fick en egen klass.

Och Miriam Hamberg, som tävlade för andra gången, fick inte det lättaste motståndet – bland annat håller två av motståndarna på med simhoppning.

– Om jag ska vara helt ärlig har jag mått fysiskt dåligt av all nervositet. Men väl på plats kändes det som en dröm, säger hon.

Höjer nivån med två meter

Även storebror Andreas Hamberg och lillebror Peter Hamberg gjorde bra ifrån sig. Peter knep en 20:e plats och Andreas en 8:onde plats. Han blev också prisad efter att ha blivit publikens favorit.

Nu siktar syskonen på att delta i kvalet till nästa års VM som hålls i Stockholm nästa helg. Och där kommer nivån att höjas.

– Nu hoppade vi tio meter, men i Stockholm blir det tolv meter, avslutar en förkyld Miriam som hoppas få tillbaka formen lagom tills dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödshopp

Mer i ämnet