Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det syns på henne att hon är smidig och snabb och hon har fina förutsättningar, säger Jörgen Modin vid polisens hundverksamhet. Foto: Eva Danielsson SVT

Här testar valpen Firsa anlagen som fjällräddare i Gräftåvallen

Publicerad

Den som dragits med i en lavin eller kommit bort i största allmänhet, kan i första hand hoppas på en sak – att en hund hittar en. Vi har dokumenterat när Firsa, en sju månader gammal schäferhund, gör sina allra första lämplighetstester.

Nu ska det väl sägas först som sist, Firsa tillhör reportern till detta inslag. Egentligen har hon väl ingen annan uppgift i livet än att se till så att husse inte blir fullständigt försoffad.

Här är Firsa tillsammans med polisen Jörgen Modin, fjällräddaren Maria Häggblom och husse Bengt Eriksson i skogen i Gräftåvallen. De har precis avslutat ett träningspass. Foto: Eva Danielsson SVT
Laviner i Jämtland och Härjedalen

Den uppgiften har hon hittills skött med råge. Men för att kunna bidra med något i räddningsarbete krävs en annan nivå. Och det finns bara ett sätt att ta reda på vilken potential Firsa har.

En dag när vindarna pinade Gräftåvallen fick vi hänga med när Fjällräddningen tränade sina hundar.

Hur gick det då för Firsa, har hon anlag att bli ”lavinhundarnas Zlatan” som husse hoppas? Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Laviner i Jämtland och Härjedalen

Mer i ämnet