Foto: Fredrik Sandberg/TT

Varning för laviner i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Risken för laviner är betydande på flera håll i fjällkedjan. Snöoväder och drevsnö gör läget osäkert, enligt Naturvårdsverkets lavinprognoser.

Varningar för betydande lavinfara har utfärdats för det kommande dygnet i västra Härjedalsfjällen, södra Lapplandsfjällen, västra Vindelfjällen och i Abisko-Riksgränsen.

”Det är osäkra förhållanden i brant terräng. Det finns hårda snöflak på svag snö i läsluttningar i alla riktningar. På vissa platser tål snötäcket vikten av en människa, på andra inte. Det är nästintill omöjligt att förutse var”, skriver Naturvårdsverket på lavinprognoser.se om läget i västra Härjedalsfjällen.

Laviner i Jämtland och Härjedalen

Betydande lavinfara är den tredje nivån på en femgradig skala.

I västra Vindelfjällen gör ett snöoväder ”drevsnöflaket tjockare på kalfjället och i viss mån kring trädgränsen”.

”Mer belastning och varma temperaturer ökar även sannolikheten att påverka djupare begravda svagheter.”

Även i södra Lapplandsfjällen gör snön i kombination med varmare temperaturer läget besvärligt. Uppmaningen är att undvika ”branta terrängformationer som samlat snö i ostligt vända sluttningar”.

I Kebnekaisefjällen är faran inte bedömd.

Prognosen gäller 28 januari, men förväntas vara densamma även 29e, utom i Abisko-Riksgränsen där den kan komma att höjas till 4 på den femgradiga skalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Laviner i Jämtland och Härjedalen

Mer i ämnet