Åsa Nilsson och Jenny Andersson tittar i utvärderingen av sextimmarsförsöket Foto: SVT

Sextimmarsdag en succé

Publicerad

Försöket med sex timmars arbetsdag för socionomer i Östersund blev lyckat. Ändå är det osäkert om det blir en fortsättning.

När sjukskrivningstalen inom Socialförvaltningen i Östersund sköt i höjden kände både chefer och politiker att något måste göras. På försök infördes sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för 18 socialsekreterare inom avdelningen Försörjning.

– Under försöket så kände jag att jag blev mycket mer harmonisk som människa, säger Åsa Nilsson, en av socionomerna som deltog i försöket.

Jenny Andersson, socionom Foto: SVT

– Jag var skeptisk till en början, säger kollegan, Jenny Andersson. Hur skulle man hinna med arbetet, var en oro jag hade i början.

Lika effektivt

Men nu har försöket utvärderats och det visar sig att det mesta blev bättre. Personalen mådde mycket bättre, arbetade effektivare och var mindre stressade. Sen den 31 augusti är de tillbaka i åtta timmars arbetsdag igen.

Åsa Nilsson, socionom Foto: SVT

– Jag var effektivare under projektet, eftersom jag visste att jag hade tid för återhämtning, säger Åsa Nilsson. När jag inte vet att jag har den tiden för återhämtning så tror jag inte att jag orkar hålla samma tempo.

Osäker fortsättning

Men om det blir en fortsättning på sextimmarsdagen är osäkert. Försöket gav inte riktigt det resultat som politikerna hade hoppats på.

– Vi kunde inte se något förändring på sjuktalen, säger Björn Sandal (S) ordförande i Socialnämnden i Östersund. För att kunna se sådana resultat så måste vi ha ett försök som pågår längre tid än sex månader. Men var ett nytt försök ska genomföras får vi titta på.

– Jag hoppas att vi får fortsätta, säger Jenny Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.