Foto: TT

Provade 6-timmars arbetsdag – slapp stafettsocionomer

Uppdaterad
Publicerad

Den 40 största kommunerna blir allt mer beroende av så kallade stafettsocionomer, enligt SVTs kartläggning. Men det finns kommuner som hittat andra lösningar på problemen med den höga personalomsättningen inom socialtjänsterna.

På socialkontoret i Östersund har arbetssituationen de senaste åren varit tuff och ofta präglats av en hög arbetsbelastning som resulterat i en hög personalomsättning.

– Det var en turbulent period och då var det ju en personalomsättning också. Det var de som bytte arbetsuppgifter och arbetsplats, berättar socialsekreteraren Jenny Andersson, som arbetar på enheten försörjningsstöd inom socialtjänsten i Östersund.

– Det var flera socialsekreterare inom vårt område som upplevdes som mycket stressade och det var en diskussion om arbetsmiljön, berättar Åsa Nilsson, som också arbetar på försörjningsstöd.

Kortare arbetsdag på prov

Förra året såg socialförvaltningen i Östersund att sjukskrivningstalen mellan 2014 och 2015 ökat markant. Allra störst var ökningen bland socialsekreterarna på enheten Försörjningsstöd.

Kommunen beslutade därför att 18 socialsekreterare som arbetade på försörjningsstöd under sex månader skulle prova på kortare arbetsdagar.

Från första mars till sista augusti i år har därför Jenny Andersson och Åsa Nilsson arbetat sex timmar om dagen istället för åtta timmar.

– Man fick mer tid för familj och mer tid för återhämtning. Det blev en bättre balans för mig mellan privatliv och yrkesliv, säger Åsa Nilsson.

– I och med att man fick tid för återhämtning så kunde man arbeta mer intensivt de dagarna som man arbetade, eftersom man vet att man får mer tid för återhämtning, säger Jenny Andersson.

Men hann ni med det som ni skulle göra?

– Ja, jag tycker att vi gjorde det. I början av projekttiden så var det mer utmanande för mig att hinna med, därför att det var en inkörningstid för mig. Men mot slutet av projektet så gick det lättare, säger Åsa Nilsson.

Ingen extra bemanning

Östersunds kommun har hittills sluppit att ta in socialsekreterare via bemanningsföretag, trots att socialtjänsterna runt om i landet blir allt mer beroende av dyr inhyrd personal.

SVT:s kartläggning av de 40 största kommunerna visar att prislappen för stafettsocionomer mer än tredubblats de senaste åren – och slutnotan för i år kan hamna på över en kvarts miljard kronor.

Men det finns ett fåtal kommuner i kartläggningen som klarat sig utan att anställa dyr hyrpersonal via bemanningsföretag. Av 40 kommuner som SVT granskat är det enbart sex stycken som inte tagit in hyrpersonal.

”Stort intresse”

I Östersund hoppas kommunen att sex timmars arbetsdag kan vara ett sätt att undvika att anställa stafettsocionomer.

– Under tiden som vi hade projektet så såg vi att det var ett rekryteringsverktyg att kunna erbjuda sex timmars-arbetsdagen. Även om det var under en begränsad tid så fanns det ett stort intresse bland de som sökte sig till de tjänster vi hade ute under den här perioden, säger Helén Eurenius, chef för Socialförvaltningen i Östersund.

På avdelningen försörjningsstöd gick man från att inte klara av att tillsätta alla tjänster, till att i dag vara fullt bemannade.

– Det var ju stressigt i början och det var många farhågor – kommer jag hinna med samma arbete på kortare tid – men det gjorde jag, säger Jenny Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.