Efter tragedin – tvingades hyra in stafettsocionomer

Publicerad

Trots larm blev 8-åriga Yaras utredning liggandes oläst på socialkontoret. Efter mordet på henne är Karlskrona kommun idag beroende av dyra stafettsocionomer för att klara utredningsarbetet. Vi har inget val, högen med utredningar måste bort, säger Ingrid Hermansson (C), socialnämndens ordförande.

Valborgsmässoaftonen 2014 hittades 8-åriga Yara livlös på en soffa i sitt hem. Trots upprepade larm om missförhållanden fick Yara aldrig hjälp i tid. Två veckor före mordet skickade polisen över en orosanmälan till socialtjänsten. Den blev liggandes oläst tills det var för sent.

Mordet blev ett trauma för Karlskrona. Efter Yaras död vällde nya orosanmälningar in till socialtjänsten och man såg sig tvungen att ta in stafettsocionomer för att beta av högarna med utredningar. På två år ökade kommunen sina konstnader för inhyrd personal med 8 miljoner. Och ökningen bara fortsätter. Mellan januari och juni i år landade prislappen på 5 miljoner kronor.

Det här är absolut ingen idealisk situation. En socionom som är anställd av Karlskrona kommun kostar lite drygt en tredjedel av vad en konsult kostar, så det här är dyrt för oss och kvaliteten skulle bli mycket bättre om vi gjorde det själva, säger Claes Wiridén, förvaltningschef på socialtjänsten i Karlskrona.

Samtidigt menar han att konsulterna är nödvändiga för att klara arbetet. Det är inte ekonomin som är det största problemet, utan att hitta socionomer som vill ha jobben.

Det som är ansträngande för oss är arbetsmiljön för våra medarbetare, det vill säga att man får jobba mycket mer och mycket hårdare än man skulle behövt göra.

Men är det hållbart i längden?

– Nej, absolut inte.

”Många bryter mot lagstiftningen”

Debattören Björn Fries är också kritisk. I Karlskrona är han en välkänd profil med 30 års erfarenhet som lokalpolitiker för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet .

Han beskriver hur användandet av hyrsocionomer har satts i system, vilket i slutändan drabbar de allra svagaste.

– Jag har pratat med handläggare som har en massa klienter men som inte ens har träffat mer än hälften på ett personligt plan utan man har kontakt på sms och mejl. Det är klart att med den typen av relationer är riskerna väldigt stora att man gör felaktiga insatser.

Trots de ökade kostnaderna för hyrsocionomer läggs utredningar i Karlskrona kommun på hög, berättar han. Ett problem som går igen i hela landet.

– Jag vill påstå att de flesta kommuner bryter mot lagstiftningen, säger Björn Fries.

Hur stor risk är det att det finns ett till Yara-fall i den högen?

 – Ja, jag vågar inte säga men det är klart det finns det.

”Man vet inte vad som döljer sig i högarna”

Före mordet på Yara upplevde Ingrid Hermansson (C), socialnämndens ordförande att bemanningen på socialtjänsten var tillräcklig. I dag ser hon inga alternativ till att anlita hyrpersonal.  Samtidigt håller hon med kritikerna om att dagens situationen inte är optimal.

– Konsulterna gör ett jättebra jobb, Men de har inte helheten eller den lokala förankringen. Man känner inte till personerna sen tidigare och man kan inte heller  fortsätta arbetet för man blir inte kvar på orten. Och så är det en kostnadsfråga, det kostar betydligt mer.

Och samtidigt som man blivit beroende av hyrpersonal fortsätter utredningarna att hamna på hög.

– Om man har en hög med ett antal utredningar i vet man inte vad som kan dölja sig i den så den måste jobbas undan ganska omedelbart. Och därför finns det inget val, vi måste ta in konsulter och högen måste försvinna.

Lyckas ni med det idag?

– Den minskar i alla fall och vi kommer jobba av så vi kommer ner. Högen måste bort.

Fakta

Visa

Just nu granskar vi hur kommunerna använder sig av inhyrd personal i socialtjänsten.

Kontakta oss med tips och åsikter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet