I ett 48 sidor långt handskrivet brev skyller den livstidsdömda kvinnan mordet på sin man, och ber om att få bli frisläppt ur fängelse. Foto: SVT/TT

Yaramördare vill få livstidsstraff tidsbestämt: ”Krig i mitt hemland”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan dömdes till livstids fängelse 2015 för att ha mördat 8-åriga flickan Yara Alnajjar i Karlskrona. Nu vill hon få sitt straff tidsbestämt.

– Det är krig i mitt hemland Gaza och jag är väldigt orolig, skriver hon i ansökan.

Kvinnan, som i dag är 40 år, har avtjänat nio och ett halvt år av sitt livstidsstraff och sitter för närvarande på anstalten Hinseberg. I ansökan, som består av 48 handskrivna sidor, ber hon nu alla domare i Sverige att släppa ut henne.

– Sen kriget börjat i Gaza har jag inte sovit och jag fick reda på att flera av mina kusiner har dött. Jag är väldigt ledsen och maktlös för att jag sitter i fängelse, skriver hon.

Det var på Valborgsmässoafton 2014 som polisen larmades till en lägenhet i centrala Karlskrona, där den 8-åriga flickan Yara hittades död. Under utredningen framkom att flickan fått utstå svår misshandel, bland annat med slag från en elsladd och en brödkavel.

Skyller på sin man

Yaras morbror och hans fru dömdes senare i hovrätten för mordet. Morbrodern till 14 års fängelse för att han underlåtit att slå larm, och hans fru till livstids fängelse för att vara den som utövade våldet.

Men i sin ansökan skyller nu kvinnan mordet på sin man.

– Min man är klar och har fått gå hem. Sedan dess mår jag ännu sämre eftersom han som gjorde detta brott är hemma nu, och då undrar jag varför jag är kvar i fängelse, skriver hon.

Enligt lagen krävs det att en livstidsdömd har avtjänat minst tio år av sitt fängelsestraff för att det ska kunna tidsbestämmas. Örebro tingsrätt, som handlägger ärendet, meddelar därför att ansökan kommer att avslås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om fallet Yara på en minut – den åttaåriga flickan som blev mördad av släktingar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.