Journalister i kö för att få domen mot paret. Foto: Sarah BruzeVisa alla (3)
Visa alla (3)

Livstid för mordet på Yara

Uppdaterad
Publicerad

Den 31-åriga kvinnan döms till livstids fängelse för mordet på åttaåriga flickan Yara i Karlskrona. Maken, som inte stoppade dödsmisshandeln, döms till sex års fängelse.

På tisdagsförmiddagen meddelade Blekinge tingsrätt domen i det uppmärksammade fallet och de bägge misstänkta – flickans vårdnadshavare och dennes hustru – döms för att tillsammans orsakat flickans död.

Paret greps i sin bostad på valborgsnatten förra året, sedan ambulanspersonal som kallats till lägenheten fattat misstankar om att flickan misshandlats till döds.

Utredningen visade senare att en brödkavel och en elsladd använts som tillhyggen när flickan utsattes för det dödliga våldet.

Chefsåklagare Pernilla Åström menar att de mordåtalade i samförstånd orsakat Yaras död genom massivt och utdraget våld mot hela kroppen och har yrkat på livstidsstraff för båda sedan den rättspsykiatriska undersökningen visat att de misstänkta bedöms tillräckligt friska för att kunna dömas till fängelse.

Utdragen misshandel

Tingsrätten dömer kvinnan till livstids fängelse för mord.

”Den som utsätter ett litet barn för en så intensiv, omfattande och utdragen misshandel med ett tillhygge av trä måste inse att misshandeln kan leda till att barnet avlider och att den risken inte är liten utan tvärtom i hög grad sannolik. XX (kvinnans namn) har trots att hon måste ha varit medveten om risken fortsatt misshandeln mot Yara. Hon har därmed visat att hon varit likgiltig för följderna. XX kan därmed inte undgå ansvar för att med likgiltighetsuppsåt ha orsakat Yaras död”, skriver tingsrätten i domen.

”Gärningen måste ha medfört ett mycket svårt lidande för Yara. Det är svårt att föreställa sig övergrepp i form av våld mot ett barn som är värre än det XX har utsatt Yara för”, står det vidare i domen.

Kvinnan döms mot sitt nekande, enligt henne har hon inte varit vållande till Yaras död eller till några skador på flickan.

Mannen ingrep inte

Mannen döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Enligt tingsrätten har han varit medveten om att flickan utsattes för ett livsfarligt våld utan att ingripa. ”Ett medvetet risktagande av allvarligt slag som ligger nära ett uppsåtlig dödande” skriver Blekinge tingsrätt i domen.

Åklagaren gjorde inte någon framställan om utvisning och enligt tingsrätten, som utrett frågan, finns hinder för att utvisa såväl kvinnan som mannen.

Personligen berörd

Lagmannen Laila Kirppu har berörts personligen av fallet.

– Även om man försöker vara professionell så är detta ett fall jag kommer att bära med mig resten av livet. Det jag särskilt minns är vittnesmålen från Yaras mamma och ambulanssjukvårdarna.

Hon är nöjd med utgången.

– Det har varit en svår rättegång, men jag är nöjd med hur vi har lyckats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet