Den nu 40-åriga kvinnan har varnats 43 gånger sedan livstidsdomen 2015. Kvinnan är dömd för att ha mördat den åttaåriga flickan Yara i Karlskrona. Foto: TT/SVT

Yaramördare nekas permission – varnad 43 gånger i fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Den livstidsdömda kvinna som mördade den åttaåriga flickan Yara i Karlskrona fortsätter att missköta sig i fängelse.

Därför förvägras hon nu en så kallad lufthålspermission.

Den i dag 40-åriga kvinnan dömdes i maj 2015 till fängelse på livstid för mordet på Yara. Sedan dess har Kriminalvården gång på gång haft problem med kvinnan.

Yaramördaren har bland annat misshandlat fängelsepersonal, kastat en stol på en fångvaktare och kallat anställda för ”psykopater”. Hon har gjort sig ovän med övriga intagna och har flera gånger placerats i isoleringscell.

Fallet Yara

Kriminalvården: Nej till permission

I nuläget har hon misskött sig vid 112 tillfällen – och tilldelats 43 varningar. Tidigare i år placerades kvinnan på den högt säkerhetsklassade anstalten i Ystad har hon fortsatt att uppträda olämpligt.

Nu säger Kriminalvården därför nej till kvinnans önskemål om en ny så kallad lufthålspermission.

Den senaste genomfördes i juli 2021.

Orsaken till det beslutet är förutom kvinnans misskötsel också det faktum att en permission skulle kräva ”extra säkerhetsinstaser”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet