Foto: SVT

Så fick de socialsekreterarna att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsterna runt om i landet har de senaste åren blivit alltmer beroende av så kallade stafettsocionomer för att klara av bemanningen, det rapporterade SVT Nyheter i går. Men det finns kommuner som inte använder dyr inhyrd personal i socialtjänsten.

I Umeå vill kommunen så länge som det är möjligt slippa att anställa personal till socialtjänsten via bemanningsföretag. Men det har varit svårt.

Under flera år har barn- och ungdomsenheten kämpat med ett ökande antal sjukskrivningar, överskridna utredningstider och hög personalomsättning. Under år 2014 lämnade 18 av 38 socialsekreterarna med barnavårdsutredningar sitt arbete.

– När jag började här så var det ju någon varannan vecka som slutade i princip. Det var en hög arbetsbelastning och för lite stöd, framför allt för de nyanställda, säger Sanna Godén.

Inhyrd personal

Det är svårt på de flesta håll i landet för socialtjänsterna att behålla socialsekreterare. Istället har kommunerna blivit allt mer beroende av inhyrd personal.

LÄS MER: Kommuner allt mer beroende av stafettsocionomer

Men det finns ett fåtal kommuner i SVT:s kartläggning som klarat sig utan att anställa dyr hyrpersonal via bemanningsföretag. Av 40 kommuner som SVT granskat är det enbart sex stycken som inte tagit in hyrpersonal, och Umeå är en av de kommunerna.

Förra året bestämde sig kommunen för att införa en kompetenstrappa för att komma till rätta med den höga personalomsättningen på enheten – utan att ta in hyrpersonal.

– Det har blivit en bättre arbetsmiljö för våra socialsekreterare. Att vi ha lyckats så bra med rekryteringen det senaste året är ju på grund av kompetenstrappan, det är jag övertygad om, säger Annette Forsberg, chef för barn- och ungdomsenheten.

Fyra lönesteg

Kompetenstrappan innebär att de nya socialsekreterarna får mer stöd och handledning för att komma in i arbetet – dessutom får de ett lönepåslag på minst 1.000 kronor. Totalt finns det fyra steg och som mest kan man få 5.000 kronor mer i månaden än tidigare.

– Jag har snart jobbat här i två år och jag märker en stor skillnad sedan kompetenstrappan infördes – och det har gjort att man har stannat kvar. Framförallt stödet, och sen lönepåslaget är ju också en viktig del som har gjort att man stannat kvar, säger socialsekreteraren Sanna Godén som arbetar på socialtjänsten i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.