Dj:n Thyra Axenström och andra som jobbar inom krogbranschen i Åre berättar om sexuella trakasserier som de utsätts för under arbetstid. Foto: Privat/Magnus Hjalmarson Neideman/Arkiv-TT

Sexuella trakasserier vardag för krogpersonal i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor kommer till Åre varje vinter för att åka skidor och festa. Men när alkoholen går in går vettet ur – för en del av gästerna.

Krogpersonal vittnar om en vardag med sexistiska kommentarer och tafsande händer.

– Bara för att man har druckit så kan man inte bete sig som svin, säger Thyra Axenström.

Musiken dunkar inne på en av Åres after ski-ställen. Det är knökfullt och stämningen är på topp. Åre har blivit en väletablerad skidort med omkring 35.000 gästbäddar per år. Dessutom drar orten till sig massor av kändisar.

Maja Stina Roos jobbar som bartender i Åre och har gjort det i flera år. Hon älskar sitt yrke – men det finns en baksida. En del gäster kliver över alla gränser.

– Det känns som om de lämnar vettet hemma, säger hon.

Thyra Axenström, Maja Stina Roos och Erika Mäki. Foto: SVT

Kommentarer om utseende

I princip dagligen får hon kommentarer om sitt utseende, gäster ber om hennes nummer och ibland försöker någon pussa hennes händer.

– Och jag står ju där bakom bardisken, jag kan ju inte gå därifrån. Man är ganska utsatt, säger hon.

Det är framförallt äldre män som beter sig illa.

– Det är äldre gubbar. Det skulle kunna vara min pappa, säger Maja Stina Roos.

– Det är det som är så konstigt. Om man har barn borde man vara förstående och ”skydda sina döttrar”. Låt mig vara, säger Thyra Axenström, som jobbar som dj i Åre.

Erika Mäki jobbar i entrén. Hon jobbar både i garderoben och som entrévärd.

– Skulle jag bry mig skulle så skulle jag sitta och gråta på kvällarna för att jag har fått sådana kommentarer och livet är för kort för det, säger hon.

Hårdhudade för att orka med

– Det är mycket stirrande, man kan plötsligt ha en hand på sig, säger Thyra Axenström.

Tjejerna vittnar om män som tar av sig förlovningsringarna när festen börjar. Det krävs mycket för att orka med jobbet när vissa män beter sig illa – man måste vara hårdhudad och låta skiten ”rinna av”.

– Det är ledsamt för i grunden är det ett väldigt roligt jobb, säger Erika Mäki.

– Det ska inte behöva vara så här, säger Thyra Axenström och fortsätter:

– Bara för att man har druckit alkohol så kan man inte bete sig som svin, säger hon.

Gäster konfronteras – ny policy ska motverka sexism

Niklas Edbjörk driver två krogar i Åre. Han berättar att man jobbar aktivt för att motverka problemet och att man konfronterar gäster som beter sig illa. Dessutom har en ny policy tagits fram.

– Det är en viktig fråga. Om någon känner sig utsatt så ska det fram. Målet är att alla ska vara uppmärksam och våga prata om det, säger Niklas Edbjörk.

Hör kvinnorna berätta om trakasserierna de utsätts för i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.