SJ tror på mer och fler tåg genom länet när Norge är klar med elektrifieringen av Meråkerbanan. Hör om planerna i klippet. Foto: Christian Kruse

SJ laddar för snabbtåg till Trondheim

Uppdaterad
Publicerad

Att Meråkerbanan äntligen tycks stå inför en upprustning och elektrifiering mottas med belåtenhet hos SJ. Detta öppnar bland annat för mycket snabbare kommunikationer mellan Stockholm och Jämtland.

Efter en färsk upphandling tar nästa sommar SJ över trafiken från gränsen och till Trondheim. SJ:s ambition är nu att göra Trondheim till ändstationen på en sträcka från Stockholm och över Östersund/Åre.

Elektrifieringen av Meråkerbanan planeras att vara färdig 2024 och då ska också SJ han en ny tågflotta med bland annat snabbtåg och upprustade X2000.

– Givetvis vill vi ha en attraktiv restid på sträckan. Restiden Stockholm-Åre ska kunna kortas rejält mot för i dag, säger SJ:s affärschef Jan Kyrk.

Han drar samtidigt paralleller till den snabbtågstrafik till Umeå som blev möjlig i och med Botniabanan. I sin tur har den inneburit en väsentligt ökad trafik över Sundsvall.

– Bra kommunikationer till Trondheim med 200 000 invånare skapar goda förutsättningar för en stor gemensam bostad- och arbetsmarknadsregion för Jämtland, säger Jan Kyrk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Meråkerbanan

Mer i ämnet