Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utvecklingen i Jämtlands, både inom näringsliv och turism, är några av anledningarna till SJ:s förändringar i tågtrafiken menar affärschef Jan Kyrk. Foto: SJ

SJ utökar trafiken i Jämtlands län – alla tåg går till Duved

Uppdaterad
Publicerad

SJ har beslutat att från och med december i år kommer all trafik ha Duved som start och slutdestination. Ökad turism är en av anledningarna.

Som det ser ut i dag så kör SJ sin nattågstrafik ända till Duved året runt. Men övrig trafik, de så kallade intercitytågen, kör bara till Duved under turistsäsongen på vintern.
Men en ökad turism året runt samt ett växande näringsliv gör att SJ nu väljer att köra alla sina tåg från och till Duved året om.

– Vi har en längre tid sett hur det skett en säsongsutjämning av turismen i Jämtlands län, där besökarna sprids ut jämnare över året. Anläggningarna i länet nyttjas bättre och på köpet kan vi nyttja tågsystemet bättre, det är en ”vinn-vinn-situation” för båda parter, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Sticker ut under pandemin

När tågresandet minskat på många håll i landet under pandemin så går Jämtlands län lite mot den trenden. Minskningen här har varit betydligt mindre, samt att nattågstrafiken faktiskt ökat jämfört med innan pandemin.

– Jämtland sticker helt klart ut positivt under pandemin. Dagtrafiken har minskat mindre än på många andra håll, och nattågstrafiken har i år ökat med 40 procent jämfört med samma period 2019, säger Jan Kyrk.

Förändringarna i december innehåller också att natttågen från länet till Göteborg kommer få en tidigare ankomsttid, något som efterfrågats av många resenärer enligt Jan Kyrk.

– Vi har jobbat med den här tidtabellen i två års tid, och successivt lyckats kapa restiden med cirka två timmar. Den nya ankomsttiden nu blir 8:15, vilket vi tror kommer vara mycket uppskattat av många.

Hör mer om SJ:s förändringar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet