Pelle Lundgren (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Östersunds kommun Foto: svt

”Självklarhet att alla ska ha samma förutsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds ishockeyklubb har knappt några tjejer i sin förening. Samtidigt tränar de i Östersunds arena, en kommunal byggnad. Så hur tänker politikerna? Vad gör de för att alla ska få idrotta på samma villkor? I klippet ovan svarar kultur- och fritidsnämndens ordförande.

– Det är en självklarhet att alla ska ha samma förutsättningar. Det ska finnas samma möjlighet att komma upp i ett seriesystem och ha samma villkor, säger Pelle Lundgren (C).

Han är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Östersunds kommun och har sett de reportage vi gjort om ÖIK. Inom föreningen är både ledare, föräldrar och spelare besvikna på klubben som de anser inte satsar något på tjejer och damer.

En jämställdhetsfråga

I fjol fanns förutsättningar att bilda ett damlag men de fick knappt några träningstider vilket gjorde att satsningen rann ut i sanden. Både tränare och spelare slutade.

– När det gäller jämställdhetsfrågan så tror jag att det är viktigt att idrottsföreningar ser över den biten. För där har många ett uppdrag att göra, säger Pelle Lundgren (C).

Långsiktigt arbete

I dag har ÖIK runt 600 spelare, cirka 20 av dom är tjejer/damer.

Vad säger du om den siffran?

– Jag tror att det handlar om att de kanske måste se över den biten hur de ska jobba långsiktigt.

Pelle Lundgren pekar på att hockeyn av tradition har uppfattats som en idrott för killar.

Annorlunda inom fotbollen

– Inom fotbollen till exempel är det ju helt annorlunda. Så det är klart att det borde vara någon form av utvecklingskurva.

Östersund arena är en kommunal byggnad. Men halltiderna fördelar klubben internt, det är inget som kommunen lägger sig i. Samtidigt är jämställdhet inom idrott en politisk fråga. I klippet ovan berättar Pelle Lundgren hur de från politiskt håll agerar för att det ska vara jämställt inom idrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.