Patrik Sällström är stf avdelningschef på Tillväxtverket i Östersund. Foto: SVT

Sju miljarder i utbetalat permitteringsstöd – på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Sedan beslutet om statligt stöd för korttidspermitteringar fattades arbetar Tillväxtverket för högtryck. Verket har tvingats låna in personal från andra myndigheter, exempelvis i Östersund, där verket lånat in anställda från Naturvårdsverket. Hör avdelningschef för verket i Östersund, Patrik Sällström, berätta mer om det i videon ovan.

Tillväxtverket är den myndighet som hanterar ansökningar om stöd för korttidspermitteringar. Stödet har varit möljigt att söka sedan 7 april.  I tisdags kom dessutom ett nytt beslut om utökat stöd.

Hanteringen av alla ansökningar om permitteringsstöd har inneburit att mer än hälften av Tillväxtverkets 450 anställda fått lägga all annan verksamhet åt sidan och enbart ägna sig åt att ansökningarna.

Coronaviruset i Jämtlands län

– Totalt har vi betalat ut sju miljarder till svenska företag den senaste veckan. Normalt handlar det om tre till fyra miljarder på ett år, säger Patrik Sällström, ställföreträdande avdelningschef vid Tillväxtverket i Östersund.

I videoklippet ovan berättar Patrik Sällström mer om hur många ansökningar man fått in sedan dess, hur många som har behandlats, och hur det brukar se ut med utbetalningar i vanliga fall.

De flesta anställda vid Tillväxtverket i Östersund sitter hemma och arbetar på distans, men några få sitter fortfarande i byggnaden på Ringvägen i Östersund och jobbar. Det är 120 av verkets totalt 450 anställda som är anställda i Östersund.

Mer om stöd för korttidspermitteringar – eller korttidsarbete som myndigheten kallar det – kan du läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet